Αυτό το project παρουσιάζει σε 8 σελίδες, ένα παραμυθένιο ελληνικό νησί με το όνομα ‘Anakyklos’, ένα νησί όπου η αειφόρος ανάπτυξη παίρνει διάφορες ‘φανταστικές’ μορφές… Η βασική αντίληψη της εργασίας (οδηγός ενός φανταστικού ελληνικού νησιού) δανείστηκε από τον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2021, στον οποίον πήραν μέρος τα δυο τμήματα της Στ΄τάξης. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus «Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο, οι μαθητές αποφάσισαν να επινοηθούν και να περιγράψουν – με κείμενα και εικόνες – ένα νησί που θα ενσάρκωνε τη γενική φιλοσοφία της ανακύκλωσης.
Πιο συγκεκριμένα, η 1η σελίδα περιλαμβάνει τον χάρτη του νησιού, με τίτλο «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΕΝΑΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ»: « Η Ανάκυκλος είναι ένα ευλογημένο νησί στο κέντρο του Αιγαίου, όπου όλα μεταμορφώνονται συνεχώς ( η ύλη, η ενέργεια,…)»
Η σελίδα 2 παρουσιάζει τον μύθο του νησιού : « Ο μύθος λέει ότι η Ανάκυκλος είναι ένα δώρο του Δία στον Πρωτέα. Ανέκαθεν, ο μικρός δαίμονας κούραζε τους θεούς του Ολύμπου με τις φάρσες του. Αποτέλεσμα: ο Δίας τον εγκαθιστά σ’ ένα έρημο νησί. Εκεί, μπορεί τώρα να παίξει ελεύθερα το αγαπημένο του παιχνίδι με τους φίλου του: τις μεταμορφώσεις».
Οι σελίδες 3 με 7 απεικονίζουν διάφορα αξιοθέατα του νησιού:
«Το Δάσος του Αιόλου» (σελ.3): « Είναι ένα μαγικό δάσος με δέντρα- ανεμογεννήτριες. Προσφέρουν καθαρή ενέργεια στα σπίτια του νησιού όλο τον χρόνο»
« Το Μέγαρο Μουσικής Θαλασσόλ» (σελ. 4): « Εκεί, κάποια θαλασσινά ζώα μεταμορφώνονται σε όργανα μουσικής και δίνουν συναυλίες»
« Ο Κήπος των Ηλιοφάγων» (σελ. 5): « Την ημέρα, αυτά τα λουλούδια-τέρατα ‘τρώνε’ την ηλιακή ενέργεια και το βράδυ, μεταμορφώνονται σε λάμπες και φωτίζουν όλο το νησί»
« Η Παραλία των Δελφινιών-Καθαριστών-της-Θάλασσας» (σελ. 6): « Εκεί, μέσα σε ειδικούς κάδους για την ανακύκλωση, κάποια εκπαιδευμένα δελφίνια αφήνουν τα σκουπίδια που βρίσκουν μέσα στη θάλασσα»
«Ο Ναός του Πρωτέα» (σελ.7): « Αλλάζει συνέχεια αρχιτεκτονικό ρυθμό, ανάλογα με τα καπρίτσια του Πρωτέα»
Και η σελίδα 8 παρουσιάζει τα ονόματα των συμμετεχόντων.